Quick’21 en V & V vullen elkaar naadloos aan

Share

Thuisclub wint Friese derby in tweestrijd van combi-teams

Oudega Het was niet opzienbarend, dat Quick’21 uit Oudega (gemeente Smallingerland) en Vlug en Vaardig uit Garyp met ingang van dit seizoen de krachten gingen bundelen. De afgelopen twee jaar werd alles in gereedheid gebracht voor de samensmelting en dit seizoen was het zo ver. En hoewel het huwelijk nog pril is, kan er op het sportieve vlak al bijna gesproken worden van een boppeslach. Beide verenigingen vullen elkaar naadloos aan en om dat te accentueren verstevigde het vlaggenschip zaterdagmiddag dankzij een 22-18 zege de leidende positie in de eerste klasse A.

Dat ging op het eigen sportpark De Kamp ten koste van de ongeslagen status van promovendus Wêz Handich/DOW (De Oanhâlder Wint). Het vlaggenschip van de combinatieclub uit Rottevalle en Eastermar kon die verworvenheid in Oudega niet overeind houden. Uitgerekend in het dorp waar Jel de Vries, dochter van meester De Vries, 94 jaar geleden in aanraking kwam met het korfbal en dankzij haar naar Rottevalle kwam. Daar werd een tiental jaar geleden al besloten om de samenwerking aan te gaan met DOW en sinds drie jaar heeft de combinatieclub ook haar eigen kledinglijn.

Zo ver zijn ze nog niet in Oudega en Garyp. ,,Bij de start van de zaalcompetitie, over een paar weken, hebben we een nieuw tenue. Daar heeft een aantal dames zich sterk voor gemaakt en een leuk tenue uitgezocht”, vertelt trainer-coach Nico Kraan. ,,We wilden eerst korfballen, want er kwam zoveel op ons af. We zijn nu bezig om de randzaken in te vullen. Maar dit is wel een mooie start”, vindt Elejan de Boer, die namens V&V in de zes man sterke samenwerkingscommissie zit en daarmee refereert aan de sterke seizoenstart van het eerste team. ,,We zijn allemaal korfballiefhebbers en straks zijn de kleuren ook gelijk. Dan is iedereen gelijk, maar onderling voelen we ons nu al één.”

Want ook de ‘V&V-aanhang’ heeft de weg naar het sportterrein van Quick’21, op een zes kilometer afstand van Garyp, met een fifty-fifty verhouding al gevonden. ,,Je kunt het als commissie misschien wel goed met elkaar vinden, maar het zijn de spelers en leden die het moeten doen.” Want ondanks de geringe afstand zou een samenwerking tussen zondagclub Quick’21 en zaterdagclub V&V tien jaar geleden nog ondenkbaar zijn geweest, zegt De Boer. ,,Een samenwerking zou in geen honderd jaar zijn gebeurd. Maar de tijd is hard veranderd en er was al langer nauw contact tussen de clubs.”

Voor Remco Schraa, die vier jaar geleden verkaste van DIO naar V&V, veranderde er als enige Garyp-adept binnen de nieuwe selectie het meest. ,,We hebben een goed stel dames in het team en heren die mee scoren. Er is weer concurrentie. Je moet elke week presteren, want anders sta je er naast”, weet Schraa, zaterdag topscorer met zes treffers bij het nieuwe combinatieteam. ,,We maken ze sterker in de breedte. Het is niet zo dat we hier zijn gekomen met de intentie om even hofleverancier te worden. Maar we zijn er trots op dat Remco Schraa beslissend was”, bekent De Boer met een brede lach.

Het samenwerkingsverband is het resultaat van een twee jaar durend proces geweest. Maar van een fusie is absoluut nog geen sprake. ,,Het woord fusie wordt bewust niet genoemd. Het is niet verboden, maar V&V bestaat volgend jaar 75 jaar en Quick’21 een jaar later honderd jaar en dan hoef je daar niet over te praten. Dat is natuurlijk niet niks en daar willen we als verenigingen zelf mee aan de slag. En mocht het in de toekomst zo uitkomen, dan zien we dat wel. Maar er wordt niet over gepraat”, vertelt Elejan de Boer. Bovendien is er, net als bij Wêz Handich/DOW, voor gekozen om de jeugd in eigen dorp te laten spelen. ,,Het is belangrijk dat iedereen op zijn eigen niveau kan blijven spelen en trainen.”

Voor trainer-coach Nico Kraan, die op korfbalgebied niet voor een kleintje vervaard is, was het wel even schakelen bij de nieuwe combiclub. ,,Ik begon het seizoen met twee selecties, dus met 24 dames en negentien heren. Dat was best lastig, vooral bij de dames. We hebben er voor gekozen om iedereen zoveel mogelijk bij elkaar te houden en erbij te betrekken. Maar je moest ook spelers laten afvallen en dat was in het begin wel even moeilijk”, zegt Kraan. De eerste helft van het veldseizoen wordt er in Oudega gespeeld en na de winter in Garyp.

Want in de zaal hoopt Quick’21/V&V dit seizoen hoge ogen te gooien, al is het volgens Kraan nog veel te vroeg voor bespiegelingen. Op het veld is dat met tien punten uit vijf duels andere koek. ,,Daar hoeven we niet voor weg te lopen, al ging het de eerste drie duels moeizaam. Die werden door de wissels gewonnen. Om iets te forceren”, zegt Kraan, die vond dat zijn ploeg het na rust (13-9) te lang spannend hield. ,,Als we nog één of twee doelpunten hadden gemaakt, konden we gaan douchen. Maar ik hoefde niet te wisselen, dus daaraan kun je zien dat het beter gaat en we de wedstrijd controleerden.”

Scores Quick’21/Vlug en Vaardig: Remco Schraa 6, Jetze de Jong 5, Hilly van der Wal, Teije Blauw en Stan Kleinhuis allen 3, Grietsje Blauw en Gerdien van der Veen beiden 1.

Wêz Handich/DOW: Teun Zuiderveld 5, Hessel van der Heide en Anne Zuiderveld 3, Fardau van der Wal, Marije Nijboer en Michiel Veenstra allen 2 en Aline de Boer 1.

Bron: Friesch Dagblad

Reacties zijn gesloten.