Quick’21 kampioen in 2e klasse B

Share

Quick’21 – ROG (17-17)

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen ROG kreeg Quick het positieve nieuws te horen dat concurrent De Granaet haar laatste wedstrijd had verloren. Buurvereniging V en V had zijn sportieve plicht gedaan door met 19-20 van de Granaet te winnen. Hierdoor was het belang van de wedstrijd tegen ROG ineens een stuk anders. Met tenminste een gelijkspel zou Quick het kampioenschap al binnen kunnen halen.

De vorige wedstrijd tegen ROG werd vrij eenvoudig door Quick gewonnen. Alleen deden er deze keer 2 andere dames mee bij ROG, waardoor ze in een sterkere formatie speelden.

De wedstrijd had even tijd nodig om op gang te komen. De scheidsrechter stond weinig duels toe, waardoor zeker in de beginfase van de wedstrijd de score voor beide teams met name uit vrije ballen en strafworpen moest komen. Bij een stand van 3-3 zorgde Gerwold Hylkema er met twee doelpunten voor dat het eerste gaatje door Quick werd geslagen. In het andere vak was Romke Kooistra belangrijk met een aantal mooie afstandstreffers. Maar ROG liet duidelijk zien dat Quick de overwinning niet cadeau zou krijgen. Wanneer Quick scoorde volgde al snel een tegenscore van ROG. Pas aan het eind van de eerste helft zorgden Geke Blauw, met een omdraaibal, en Hilly Neeltje vd Wal, met een afstandtreffer, dat Quick met een comfortabele 13-9 tussenstand kon rusten.

Gezien de krachtsverhouding was er niks aan de hand voor de Spar-Adema equipe. Het advies van coach Popke Wijma: “Gewoon zo doorgaan als in de eerste helft”. Echter waren de meeste Quickers in de tweede helft in gedachten al meer bezig met het kampioensfeest dan met de wedstrijd die nog gespeeld moest worden. Dit kwam het spel niet ten goede. Grietsje Blauw zorgde nog wel voor de 14-10, maar hierna stokte het scorend vermogen bij Quick. Er werd uiteindelijk in de tweede helft maar 4 keer gescoord door de Quickers. Door wederom een aantal strafworpen en vrije ballen kwam ROG halverwege de tweede helft terug tot 15-15. Op dat moment greep coach Popke Wijma in door Stan Kleinhuis in te brengen voor meer reboundkracht en Klara Kooistra voor meer snelheid. Dit had meteen het gewenste effect. Stan Kleinhuis versierde een belangrijke strafworp onder de korf, welke door Gerwold Hylkema werd verzilverd. Vervolgens gaf Gerwold Hylkema Quick nog wat meer lucht door met een kleine kans achter de korf de 17-15 te maken. Maar de doelpunten in het andere Quick-vak wilden maar niet vallen. Het wachten was dus op het moment waarop ROG langszij zou komen en dit gebeurde dan ook 5 minuten voor het einde.

Zo brak er een bloedstollende en zenuwslopende eindfase aan. Quick speelde dit vrij goed uit. Er werd goed reboundwerk verricht door Stan Kleinhuis, waardoor er veel geschoten kon worden. De aanval duurde wel bijna 3 minuten, het enige wat er ontbrak was een score. De spanning in de Westermar steeg nog meer, toen via een pass foutje de bal buiten de lijnen belandde. ROG had nog 45 seconden om aan te vallen en brachten de puntspeler Tjerk Lap nog één keer in stelling. Romke Kooistra zat er verdedigend goed bij en de laatste 2 schoten kwamen niet meer in de buurt van de korf. De scheidsrechter gaf daarna eindelijk het verlossende eindsignaal, eindstand 17-17. Daarmee kon Quick het kampioensfeest vieren. Quick komt met het kampioenschap voor het eerst sinds jaren weer uit in de 1e klasse en zal de uitdaging aangaan om het op te nemen tegen ploegen als CSL, De Wâlden en Drachten.