Quick ’21 tegen De Waterpoort, duel om de koppositie.

Share

Oudega, op een zonovergoten en vrijwel windstil complex De Kamp moest Quick ’21 aantreden tegen De Waterpoort uit Sneek. Er was veel publiek in Oudega en er was de Spar Adema-formatie alles aan gelegen om een goede wedstrijd te spelen. Tel daarbij op een tegenstander met dezelfde ambities en alle ingrediënten waren aanwezig voor een spannende en mooie wedstrijd. Quick speelde in een nieuwe samenstelling vanwege de afwezigheid van Klara Kooistra en Geke Blaauw verving haar.

De missie was helder, winnen van de koploper om zelf deze positie in handen te krijgen. Dit lukte, de punten bleven in Oudega.

Een nerveus begin met veel passfouten leidde tot de eerste tegentreffer van de bezoekers. Grietsje Blaauw had na 5 minuten het antwoord klaar en zorgde met een mooie loopactie en dito afronding voor de eerste Quick-treffer. Vanaf dat moment was Quick de zenuwen de baas en ging de ploeg beter spelen. Waterpoort scoorde in de beginfase nog mee maar daarna kwam Quick op gang. Goals van o.a. Hendrik de Jong, Sjoerd Pool, Hilly van der Wal, weer Grietsje Blaauw en Jelte de Vries zorgde voor een 3-7 tussenstand na 20 minuten. De dames van Quick scoorden goed mee en de heren vulden een meer steunende rol in als antwoord op de tactiek van De Waterpoort. De tegenstander had twee lange sterke heren bij elkaar gezet maar Quick wist hier goed mee om te gaan. Ruststand 11-7.

In de rust werd afgesproken verdedigend dezelfde energie te blijven leveren en met goede aanvallen de score uit te breiden. Jelte de vries kreeg de complimenten voor zijn goede reboundwerk en het ontregelen van de aanvallen van De Waterpoort.

Froukje Venema gaf de hele wedstrijd het voorbeeld hoe er verdedigd moest worden. Zij was verdedigend een plaag voor haar tegenstandster en scoorde zelf de eerste goal na rust van afstand. Dit gaf Quick vertrouwen en de ploeg liep uit naar 15 10. Maar De Waterpoort is een taaie geroutineerde tegenstander en dat bleek de tweede helft. Zij gingen functioneler spelen en kwamen langzaam dichterbij en op 17-15 was het met nog 10 minuten te gaan weer helemaal een wedstrijd. Het spel ging op en neer, Quick ’21 werd nerveus en de toeschouwers gingen achter de thuisploeg staan. Romke Kooistra kwam in de verdediging voor Stan Kleinhuis om de gevaarlijkste heer van De Waterpoort af te stoppen en Anita Wiersema viel in voor Hilly van der Wal om de rebound te versterken. De Waterpoort miste een strafworp en zoals zo vaak in een wedstrijd was dit het moment dat Quick wel wist te scoren in de tegenaanval. Grietsje Blaauw forceerde een strafworp die door Sjoerd Pool werd afgerond, stand 18-16.

Het spel bleef op en neer golven en er werden veel fouten gemaakt in de slotfase. De Waterpoort maakte een goal maar Romke Kooistra kreeg het voordeel als verdediger en de goal werd afgekeurd. Een belangrijk moment want na een lange aanval van Quick met sterk reboundwerk van Jelte de Vries hield Hendrik de Jong het hoofd koel bij de 19-16. Dezelfde speler die vlak daarvoor nog de gemiste strafworp veroorzaakt had en ook in het begin veel overtredingen nodig had om zijn directe tegenstander af te stoppen was nu belangrijk voor de ploeg. Waterpoort scoorde nog wel tegen maar de eindstand werd bereikt op 19-17.

Resultaat is dat de Spar Adema-formatie na 6 wedstrijden koploper is. Volgende week is EKC 2000 de tegenstander in Emmen, aanvang 15.30 uur. Kom Quick ’21 steunen in deze laatste belangrijke wedstrijd van de eerste helft van de veldcompetitie.